III. „Rosseb” Kupa - Eredmények

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette.

Kép

28

2016 Mar

III. „Rosseb” Kupa - Eredmények

2016. 03. 28. 16:23 / 1112 olvasás / Kategória: Baranta Szerző: Káta

A tavaszi napéjegyenlőség idején - 2016. március 19-én - zajlott a III. „Rosseb” Kupa, azaz a Déli Végek Baranta Versenye, Kaposváron. A verseny, az idei évtől a Baranta Magyar Kupa-sorozat (öskü kategória) részét képezi.

A névválasztással a kaposvári 44-es gyalogezred katonáinak, közismert nevükön a Somogyi „Rosseb Bakáknak” szeretnénk emléket állítani. Az Országos Baranta Szövetséggel (OBSZ) együttműködve, emberi erőforrásainkat kihasználva az idén is megszereztük a megye és a város pártfogását. A megmérettetés Szita Károly, Kaposvár város polgármesterének és Jakó Gergely, a Somogy megyei közgyűlés elnökének védnökségével került megrendezésre.

A megnyitón Dér Tamás Kaposvár alpolgármestere és a Városi Sportcsarnok igazgatója mellett Németh Zoltán az OBSZ alelnöke mondott beszédet.

A verseny 4 különböző kategóriában – csikó (iskoláskorú gyerekek), menyét (hölgyek), kese (középiskoláskorú gyerekek) és öskü (felnőtt férfiak) – összesen 4 versenyszámban (hagyományos magyar övbirkózás, szablyavívás, íjászpárbaj, páros fegyveres formagyakorlat) zajlott. A küzdelemben a helyieken kívül a pécsi (Mecseki Sólymok), a székesfehérvári (Fejér Baranta), a bácsalmási (Déli Tüzek Őrzői), a tiszaszőlősi (Kende Baranta) és a kalocsai (Sárköz Baranta) csapatok vettek részt. A viadalt a tavalyi rendezvényhez hasonlóan somogyi táncokkal és népdalokkal kezdtük bemelegítésként.

A megmérettetésen összesen 40 versenyző indult el (12 csikó, 12 kese, 6 menyét, 10 öskü). Az övbirkózást és szablyavívást a kaposvári RSG csarnokban, az íjászpárbajt pedig a mellette lévő füves területen bonyolítottuk le. A 12 csikó versenyző 3 csoportba lett osztva, kor és súly szerint igazságosan. Öskük és a kesék esetében, övbirkózásban a „kicsik” (80- / 70- kg) és a „nagyok” (80+ / 70+ kg) külön mérkőztek meg. Az idén végre a menyétek a keséktől külön csoportban versenyeztek. A verseny végül a fegyveres formagyakorlatok pontozásával folytatódott, melyek alapvetően humorosak, pontosak voltak, de volt köztük veszélyes és nagyon látványos koreográfia is. A rendezvényt az eredményhirdetés zárta.

A nap folyamán látványos, fordulatos, időnként nagyon kemény küzdelmek zajlottak. Minden versenyző büszke lehet magára a sikeres, becsületes helytállásért. A legeredményesebb menyét címéért Filippinyi Gergelyné Bakó Julianna (Kapos Baranta) és Mihályi Emese Dorka (Fejér Baranta) – pontszám azonoság miatt – egy ráadás szablyavívás küzdelmet bonyolított le, melyből a fehérvári menyét, Mihályi Emese került ki győztesen. A Déli-Végek Vitéze kese kategóriában a jövő reménysége Szendő Péter (Fejér Baranta), öskü kategóriában a pedig ismételten csapatunk példaképe Gyöngyi Balázs (Kapos Baranta) lett. Csikóknál is kihirdetésre került a „Déli Végek Vitézkéje” cím, melyet Fridrik Balázs (Kapos Baranta) érdemelt ki.

Nagyon hálásak vagyunk továbbá Németh Zoltán (Enzo) és Litkei Máté OBSZ alelnökök állhatatos munkájáért és a versenyben betöltött nélkülözhetetlen szerepükért. Továbbá elismerést és köszönetet érdemel a többek között bíráskodásban is részt vevő, szörpöt és szendvicseket készítő háttér egység, a Kapos Barantás hozzátartozók csapata is. Jó emberekből sosem elég.

Természetesen nagyon szépen köszönjük az alul feltüntetett mecénásaink anyagai és eszmei támogatását is, melynek hiányában lényegesen szerényebb lett volna a megmérettetés színvonala.

Őszintén reméljük, hogy minden kedves résztvevő jól érezte magát, elégedett volt a verseny rendezésével, színvonalával és sok, szép emlékkel tért meg otthonába. Szeretnénk, ha jövőre visszatérnétek ugyanide és lehetőleg még többen találkoznánk egy hasonlóan jó versenyen, immáron a IIII. „Rosseb” Kupán.

Isten áldásával

Káta

eredmények                                 képek 1                               képek 2                              Kapos TV

 

A rendezvényt támogatta:

Szita Károly, Kaposvár polgármestere

Jakó Gergely, Somogy megyei közgyűlés elnöke

Dér Tamás, Sportcsarnok igazgató

Deseda Pékség

Privát Húsfeldolgozó Kft

Győri Kft

Kapos - Épker 2003

Kapos Color Print Kft

CAD Production Kft

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel:

Ossza meg ismerőseivel,

ha tetszik Önnek ez a cikk.